Drømmer du om egen kjøkkenhage?

Det er mange som går rundt om en liten kjøkkenhage. Men det er ikke alltid like enkelt å få til dette hvis du bor i en storby, der bare de færreste har egen hage. Da kan en parsell være et godt alternativ, eller du kan dyrke i vinduer og på tak. Spesielt det siste er en stor trend verden over, så kanskje du kan sjekke med borettslaget ditt hva mulighetene er der du bor?

Å investere i en parsell eller en hage på taket trenger ikke å være kjempedyrt. Men hvis du har store ambisjoner og trenger en del utstyr, kan du alltids finansiere drømmen gjennom et lite lån hos centum.no. Du kan alltids selge urtene, frukten og grønnsakene du dyrker – for å betale tilbake pengene du låner.

Si ifra til politikerne

En annen måte du kan få realisert drømmen din på, er ved å fortelle politikerne i byen der du bor hvor viktig det er med grønne områder hvor vanlige folk kan dyrke grønnsaker.

Det er kanskje ikke så vanskelig som du tror, for også politikerne slenger seg på trenden, og MDG ønsker for eksempel flere høner i Oslo. Dette er et forslag som mange lo litt av da de hørte det for første gang, men hvis du tenker deg litt om er dette faktisk en veldig god idé. I en by som København er dette populært, og byfolk får sine helt egne egg. Glem heller ikke hvor gøy det er for barna som vokser opp i byen. Men for å få til dette må det selvsagt flere politikere på banen, og det må tilrettelegges både med grøntareal og bevilgninger.

Hvis du mener politikerne trenger en dytt i riktig retning, kan du jo for eksempel starte en gruppe på Facebook eller sette i gang en underskriftskampanje for flere parsellflekker i byen din.

Det som er så fint med parseller er at de skaper gode lokalsamfunn, i tillegg til at du kan høste fantastiske urter, grønnsaker og frukt. Dette er et argument også de mindre grønne partiene har en tendens til å være lydhøre overfor, så du burde bruke dette for alt det er verdt.

Begynn i det små

Selv om du ikke har drømmehagen enda, kan du alltids begynne i det små. Du trenger ikke mer en noen potter i vinduskarmen for å komme i gang. Men da er det viktig at du prioriterer hva du ønsker å dyrke, for du har selvsagt ikke plass til alt på én gang. Og det sier seg kanskje selv, men du kan jo heller ikke dyrke store gresskar i vinduskarmen – så velg gjerne urter, tomater eller chili i første omgang. I tillegg må du selvsagt huske å plassere de i et vindu med nok lys!