Dyrk din egen sunnhet

I vår stressende hverdag fokuserer alle på å oppnå mest mulig sunnhet på alle måter og på ethvert nivå. Både når det gjelder kosthold, helse og vårt forhold til naturen. Hvorfor ikke kombinere disse tre aspektene sammen? En enkel måte å gjøre dette på er å skape sin egen lille grønnsakshage rett utenfor huset.

Få i deg naturlige antioksidanter

Vi vet at alle burde prøve å få mer sunne grønnsaker inn i måltidene våre. De er fulle av antioksidanter, et ord de fleste har hørt om idag, men kanskje ikke vet hva betyr. Stresset som kroppen vår blir utsatt for, fører til oksidering av cellene våre. Oksidasjon skjer under enhver forbrenningsprosess på cellenivå i kroppen vår, og er naturlig ved for eksempel forbrenning av kalorier.

Som navnet ”antioksidant” tilsier, hindrer de oksidering av cellene våre. Det kan enkelt forklares med at de forhindrer skade på cellene våre under denne prosessen. Derfor er det viktig å få i seg nok antioksidanter, spesielt når kroppen blir utsatt for ekstra stress. Det er ikke bare psykisk stress som påvirker cellene våre, men for eksempel UV-stråling fra solen er en stor stressfaktor for kroppen vår på grunn av melanin-produksjonen (stoffet som gjør oss brunere). Det samme gjelder restitusjon av musklene våre fra trening. Så i stedet for å kjøpe grønnsaker, hvorfor ikke dyrke de selv? Det er både sunnere, du vil spare penger og samtidig få noe avslappende og trivelig å gjøre.

Anlegg din egen grønnsakshage

Med din egen grønnsakshage kan du være sikker på hva du putter i kroppen din. Man hører ofte om sprøytemidler og gammel frukt og grønt som ligger lenge i kjøledisken. Det er slik at jo ferskere grønnsakene er, jo mer antioksidanter og næringsstoffer inneholder de. Det er fordi antioksidantene beskytter cellene i grønnsaken fra å bli gamle! Dermed blir antioksidantene ”brukt opp” dess lenger grønnsaken ligger. Ferskere = sunnere. Du trenger ikke store plassen i hagen for å dyrke for eksempel gulrøtter. I tillegg er litt mosjon og bevegelse av kroppen sunt samtidig som du har noe avslappende å drive med. Det sies at hagearbeid virker avslappende på kroppen, antagelig fordi man kommer nærmere naturen. Skulle du kjede deg mens du venter på at det gror og spirer, kan du alltids benytte en Folkeautomaten bonuskode for litt avveksling. Bor du ikke nær naturen, kan du allikevel dyrke litt i en kasse på for eksempel verandaen.

Et positivt bidrag i naturen

Mange i byområder har startet med å dyrke planter på verandaer og sette ut såkalte ”insektshotell” for å lokke på flere insekter. Det er på grunn av at insektbestanden har minsket takket være urbanisering og endringer i klimaet. Insektene er viktige å ta vare på siden de bidrar med blant annet pollinering. Ved å bidra med dyrking av egen grønnsakshage bidrar du samtidig til å gi insekter mer naturlig habitat. Husk at det er få insekter som er skadelige for avlingen! I tillegg er mange insekter med på å få vekk de skadelige. Det har også vært fokus på mer ”kortreist mat”. Dvs. kortere reisevei fra produksjon til matbord for å minske belastningen på naturen som kommer av frakten. Så hvorfor ikke slå flere fluer i en smekk? Du får billig sunn mat, påvirker helsen din positivt både psykisk og fysisk, og samtidig bidrar du til mer ”kortreist mat” og godt mangfold i naturen.