Stadig flere velger vekk kjøttet

Vegetarisme er en økende trend ikke bare på verdensbasis, men også her hjemme i Norge. Flere og flere åpner øynene for alternative proteinkilder for et mer variert og miljøvennlig kosthold, og matbutikkene har hivd seg med på trenden. For kun ti år siden var vegetarpølser noe du bare fant i større helsekostbutikker, men i dag finner du ulike varianter av vegetarprodukter i alle landets større butikkkjeder.

Bra for miljøet

Det er ikke til å legge skjul på at kjøttindustrien er blant de største miljøsynderne vi har. Den enkleste måten å kutte ned på CO2-utslippet, er å kutte ned på kjøttinntaket. Og dersom landarealene som i dag brukes til kjøttindustrien, i stedet blir brukt til dyrking av vegetarisk mat som grønnsaker, vil resursen av landarealene kunne mette fire ganger så mange mennesker.

Ikke bare er det godt for miljøet, men et rent vegetarisk kosthold er også godt for kroppen og helse. Vegetarianere har mindre risiko for overvekt, og det er også lavere forekomst blant høyt blodtrykk og høyt kolesterol hos de som stort sett holder seg til et plantebasert kosthold. Spiser du godt og variert, kan et vegetabilsk kosthold enkelt dekke alle dine næringsbehov. Gode proteinkilder finner du i bønner, linser, erter og andre belgfrukter. Mange vegetarianere spiser egg, som også er en god kilde til proteiner, samt meieriprodukter som melk og ost. De som spiser rent plantebasert uten egg og meieriprodukter kaller seg veganere.

Konseptet Meatless Monday

Meatless Monday er en internasjonal kampanje som ble grunnlagt i 2004. I dag tenker de fleste hovedsakelig på konseptet som går ut på å kutte ut kjøtt en dag i uken, henholdsvis mandager. Dette har blitt veldig populært, og det finnes utallige sider på nettet med kreative og inspirerende oppskrifter uten kjøtt. Mange ser dette som en mulighet til å minke sine karbonfotspor ved å ta kjøttet av menyen en dag eller to i uka. Også her til lands har matvarekjedene plukket opp på den økende populariteten rundt Meatless Monday, og lansert mange produkter for enhver smak, slik at det norske folk kan få en enklere overgang til mindre kjøtt i hverdagskostholdet. Hvem vet, om noen år kanskje Meatless Monday, eller kjøttfri mandag, blir like typisk norsk som Folkeautomaten, hvor du nå kan få Folkeautomaten bonus på ditt neste spill.

Spis med god samvittighet

Velger du bort kjøtt fra menyen kan du spise med god samvittighet. Ikke bare minker du karbonfotsporene dine betraktelig, men du er også trygg på at du ikke støtter uforsvarlig dyrehold eller unødvendig lidelse. Du kan også ha god samvittighet ovenfor kroppen din, som vil takke deg med bedre helse, og mindre sjanse for livsstilsykdommer. Og som om ikke det er nok, opplever mange vegetarianere at de fikk renere hud og mer glansfullt hår etter at de de gikk over til plantebasert mat. Gi kroppen din en belønning, ta deg en kjøttfri dag imorgen!