Er maten dyr i Norge?

Mange mener at maten er dyr i Norge, og de som har muligheten drar ofte til Sverige for å kjøpe billigere mat der. Men er maten egentlig billigere i Sverige, eller er det bare en illusjon? Har nordmenn egentlig grunn til å klage på matprisene?

Pris i forhold til inntekt

Maten i Sverige er faktisk 26 % billigere enn maten i Norge, så for norske kunder kan det virke som om prisen er lavere over grensen. Men samtidig er inntektene 31 % lavere i Sverige. Det betyr at maten faktisk er dyrere for svensker enn den er for nordmenn. Svenskene bruker rett og slett en større andel av inntekten sin på mat, og dette er faktisk ikke unikt. I de fleste land i verden bruker folk en større prosentdel av inntekten sin på mat enn nordmenn.

Matprisen i Norge har økt langsommere enn inntektene. Selv om norske matpriser er blant de høyeste i Europa, er inntektene også svært høye sammenlignet med andre europeiske land. Nordmenn bruker i gjennomsnitt bare 11 % av inntekten på mat. Den dyreste maten, i forhold til inntektsnivå, finner vi i lavinntektsland. Maten i Norge har faktisk blitt billigere, for i 1995 brukte vi 16 % av inntekten på mat.

Kvalitet koster

Du finner billige matvarer i Norge også, for eksempel butikkenes egne merkevarer. Men dersom du skal lage god mat, er det ofte verdt å satse på kvalitetsingredienser. Hvis du skal servere et godt måltid, bør du lage det fra bunnen, for det smaker alltid best når du lager maten selv. Trenger du inspirasjon, finner du for eksempel en herlig lasagne oppskrift her som du kan prøve deg på. Lasagne er populært blant både små og store.

Lokkepriser

Norske butikker er ikke de eneste som lokker med spesialtilbud. I tillegg til at nordmenn har høy inntekt, og sparer penger på å handle i Sverige, har mange grensebutikker lokketilbud for å tiltrekke seg kunder. Prisene er ofte dyrere lenger inne i Sverige, der butikkene i hovedsak har svenske kunder. Selvsagt er det penger å spare på å handle i Sverige, og mange med lav inntekt krysser grensen for å handle. Men det blir likevel feil å si at maten i Norge er dyr. Folk med lav inntekt sliter mer med matbudsjettet i Sverige enn i Norge. Ettersom matprisene øker internasjonalt, kan det også hende det blir mer kostbart å handle i Sverige. Økt usikkerhet i verdensmarkedet, gjør det viktigere enn noen gang å ha norsk matproduksjon, og den sikres best gjennom at du handler norsk mat. En handletur over grensa kan være fint nå og da, men husk at gjennom å handle mat i Norge, er du med på å sikre norske arbeidsplasser.