Smarte hjem holder drivhuset i gang

Ikke bare er Norge det landet med mest internett per innbygger, men utviklingen av smarte løsninger for husholdninger har eksplodert også. Hub for tilkobling til el-lading av biler og el-sykkel er allerede godt utbygget i store deler av landet.

Men det stopper ikke der. Smarte hjem kan styre temperaturen, sette på god musikk til matlagingen og kjøre robot-støvsugeren i laderen sin. Vi kan til og med koble oss på hyttas mange fasiliteter, og sjekke at ingen har brutt seg inn. Urter og grønnsaker våre er også sikret i kjøkkenhagen. For med en bryter kan man tilføre vanning, sørge for ventilasjon og nok sollys.

Hvorfor bruke smarte produkter

Det er flere ting man må tenke over når man bruker smarte hjem. Det første er hva man har bruk for. Man kan se en liste på https://www.teknikkdeler.no/, en nettside som har et stort utvalg produkter til smarte hjem. Det er noen hovedgrupper:

  • Kontroll av temperatur
  • Kontroll av belysning
  • Underholdning
  • Matlaging

Matlagings-produktene hjelper brukeren å lage de beste måltidene. Det kan være en trådløs lader for mobilen, dimmer på lamper slik at man kan lese oppskriften, robot som forteller deg en framgangsmåte å lage saus på, kontakter som styrer varmen i drivhuset eller middagstips en uke framover.

Hvordan få et smart hjem

Man er nødt til å ha tilkoblet 5G nett for å få de siste fordeler og tilbehørene tilgjengelig og lanseres i de kommende årene. Som vi allerede vet så er de fleste hjem i Norge i dag tilkoblet 4G, men nå rulles det nye oppgraderte nettverket ut. Snart vil nesten alle ha 5G i huset også.

Når man har kjøpt inn nye kontakter, så må man laste ned appen og bruke QR-koden som er klistret på kontakten. Deretter vil den nye enheten bli tilkoblet systemet. Snart kommuniserer de ulike enhetene med hverandre. Deretter kan man legge inn kommandoer for å styre temperatur, lys, støvsuger også videre. Kjøp de tekniske delene på nett, der man får oversikt over merker og tilbehør som går til det systemet man velger.

Smarte hjem i fremtiden

Boligbygging i framtiden kommer til å bli enda mer digitalisert og styrt fra kunstig intelligens. Vi vil kunne gå med et energioverskudd som vi kan utnytte til å plante nye vekster vi kan leve av. Å hente mangoer og vannmeloner ut fra plante-rommet vil bli naturlig. 3D-printing vil lage biff av ingredienser som er ferdig når man kommer hjem fra jobb.

Vi vil garantert se mer automasjon og selvgående roboter i fremtidens hus. Mye vil resirkuleres direkte, samtidig som søppel og avfall vil gå i interne tuber. Man vil kanskje også ha distribusjon av matvarer og ingredienser via rørsystemer. Dette brukes allerede i sykehus rundt om i verden i dag.

Vi blir mindre avhengig av å handle inn matvarer, som vil bli distribuert på en moderne men likeframt tradisjonell måte, nemlig med utslippsfrie transportører. Det kan være via hest og kjerre, eller et finurlig system av pedal-vogner.