Kjøpe eller dyrke urter?

Ingen veranda eller kjøkken er for lite til å dyrke dine egne planter. Det er noe tilfredsstillende ved å dyrke dine egne urter enten det måtte være koriander, persille, basilikum eller minte. Plantene du dyrker selv vil ikke kunne sammenlignes med plantene du får kjøpt i butikken og det burde være nok av en grunn til å dyrke det selv.

Spis godt og billig

I tillegg til at urtene du dyrker hjemme smaker bedre enn de du får kjøpt, er det mye billigere å dyrke urter selv enn å kjøpe dem. Antageligvis liker du å spare penger i tillegg til det så har du ferske varer som smaker mye bedre. Ved å dyrke av urter selv kan du velge å klippe det du trenger når du trenger det. Dette fører til at du kaster mindre mat fordi det ikke råtner. Å dyrke dine egne urter og andre planter gjør det mulig for deg å spise godt og billig.

Dyrk din egen sunnhet

En annenfordel med din egne ferske planter er at du lærer deg å spise mat som er i sesong når smaken og næringsinnholdet ikke blir bedre. Når man har innhøstet avlingen sin har man en tendens til å spise mer av avlingen sin og komme opp med kreative måter å bruke avlingen på. Du dyrker din egen sunnhet.

Miljøvennlig

I motsetning til planter som har blitt dyrket kommersielt som frigjør skadelige kjemikalier i luft, vann og jord er å dyrke organiske planter bærekraftig og har mange miljøfordeler. Når du dyrker organiske planter selv kutter du ned på energibruket på å import og frakt.

Hvis du er bekymret for global oppvarming, er du sannsynligvis klar over hvordan matproduksjonen fører til global oppvarming. Ved å dyrke din egen mat, reduserer du karbonutslippene som er knyttet til transportasjon av matproduktene dine. Å dyrke maten din sparer du både tid, penger, energi og reduserer karbonutslippet. Alternativt kan du leve på hva du kan finne av spiselige planter i naturen. Prøv det på en aktiv ferie som de du finner på https://truestory.no/.

”Mono-cropping” er å dyrke en plantetype i et stort område i flere år. Selv om denne metoden økte produksjonen hos bønder mellom 50 og 70-tallet har mangelen på biologisk mangfold av planter har etterlatt jorden næringsfattig.

For å erstatte disse næringsstoffene så brukes det kjemisk gjødsel, ofte i store mengder. Enkelte avlinger er også mye mer utsatt for skadedyr som gjør bøndene mer avhengige av plantevernmidler. Ved dyrkning av forskjellige typer planter i samme område kan man unngå dette og redusere karbonutslippet og være mer miljøvennlig.