Uansett om du har over gjennomsnittet god råd eller du lever mer sparsomt, er du antageligvis enig i at det er unødvendig å bruke for mye penger på mat. Selvfølgelig skal man kunne kose seg, og selvfølgelig er det bra å spise variert – men dette trenger ikke bety at du må spise dyrt.
Slutt å kaste mat
En klassiker som alle vet om, men allikevel ikke følger like bra er å spise rester. Bruk mest mulig av maten, og prøv å ikke kaste noe. Sjekk hva du har i kjøleskapet før du handler, kanskje du kan kombinere det til en middag og spare deg for innkjøp? Mulighetene er nesten uendelig når du først begynner å tenke på denne måten.
Har du for eksempel noen poteter til overs fra middagen i går, og noen løk til overs fra middagen dagen før det? Da er du halvveis til en pytt i panne. Når det kommer til gryteretter, supper og retter i form kan du kombinere ganske mye forskjellige småting. Så lenge du kombinerer grønnsaker og eventuelt kjøtt eller fisk du liker for seg er det vanskelig å gjøre noe feil. Og kjøper du bevisst inn mat for flere dager av gangen kan du planlegge litt i forveien, og kanskje til og med ha en meny for uken hengende på kjøleskapet ditt.
Følg med i butikkene
En annen måte du kan spare mye på er å følge med på tilbud og kampanjer i butikkene. Holder du deg oppdatert på kundeavisene til butikkene nær deg kan du slå til når det lønner seg. Og i tillegg til perioder med tilbud, har også flere av kjedene ulike garantier som kan lønne seg for deg som kunde. Visse butikker selger for eksempel varer til halv pris når best før -datoen nærmer seg, og så lenge det skal spises med en gang uansett er jo varen like god. Andre butikker gir deg mat gratis om den går ut samme dag, mens andre igjen gir deg pengene maten koster om du kommer til kassen med en utgått vare. Og trenger du enda litt ekstra penger kan du jo prøve deg med en folkeautomaten bonuskode kanskje du har flaksen med deg og vinner?
Skaff deg oversikt
20 kroner her og 50 kroner der er kanskje ikke så mye i seg selv, men i løpet av en måned blir det en god del. Alt handler egentlig om vaner og oversikt. Vet du for eksempel selv hvor ofte du spiser ute, eller hvor mange spontane kjøp du gjør i måneden på Narvesen og Deli deLuca? Setter du opp en plan i forveien er veldig mye gjort, men den eneste som kan gjøre noe med det er deg selv. Etter en stund vil både lommeboka og kroppen din takke deg.