Eksotiske urter

Okra og amarant
Fra Etiopia har vi fått okra, en spennende plante som passer veldig godt til mye forskjellig mat. Det er umulig å dyrke denne her hjemme i Norge, men du får kjøpt den hos flere urteforhandlere – dog for en ganske stiv pris. På engelsk kalles okra også for ladyfinger, på grunn av den myke overflaten og den enda mykere innsiden. Okra kan spises hel som del av en salat, eller legges til i gryter der den avgir en spennende smak man så vidt legger merke til. Okra har nok av Vitamin C og kalium for å gjøre den skikkelig nyttig. Amarant, som også kalles for kinesisk spinat, er en plante som kan brukes til mange formål (med tanke på mat). Frøene kan brukes som mel eller i frokostblandinger, mens bladene spises rå som en del av salaten. Amarant er veldig rik på sporstoffer og vitaminer, og er ganske lett å dyrke – navnet betyr «den som ikke visner» oversatt fra gresk.

Fresh Thai Food

 

Mangold og koriander
Du har kanskje hørt om sølvbete, et annet navn på mangold og bladbete? Denne planten i spinatfamilien har nemlig blitt dyrket i Norge tidligere, men i såpass liten grad at det er flaut å nevne det. Mangold er mildere enn spinat, og passer derfor godt til de som ikke spiser de nyttige spinatbladene. Mangold er enkel å tilberede, og de fargerike stilkene vil se overraskende ut som pynt på toppen av en salat. Få eksotiske urter har fått like mye oppmerksomhet i det kontemporære kjøkken som koriander. Koriander har over tre tusen år lang historie, og selv om den er rimelig vanskelig å dyrke frem, er det et skikkelig gullsalg som venter deg når planten gir skudd – du vil så vidt rekke å klippe dem før nye vokser frem! Koriander inngår i en rekke krydderblandinger, spesielt i det arabiske og indiske kjøkkenet der man har satt pris på urten i lang tid.

 

Sitrongress og borlottibønner
Vi behøver neppe nevne sitrongress som en eksotisk urte – mange har begynt å dyrke denne i sine egne urtehager og oppdaget de spennende smakene urten avgir. Mange norske retter har fått sitrongress som en uunngåelig ingrediens, ikke uten grunn. Borlottibønner er også en voksende trend – mange har oppdaget at de er lette å dyrke, selv i det harde norske miljøet. Bønner generelt er veldig sunt og næringsrikt, og borlottibønner (også kjente som tranebærbønner) spesielt. Du kjenner dem enkelt igjen på det hvite skallet med brune flekker.