Helsekost fra egen hage

Det sies at 45 minutters stell av planter og grøntvekster hjemme og i hagen gir deg et lengre liv. Dette er både fordi du får gratis trening og på grunn av den avslappende effekten som oppstår når man kommer i kontakt med naturen. Hagestell er en favoritthobby for mange. Hvem har vel ikke lyst til å kjenne på mestringsfølelsen gjennom å spise egendyrket mat og urter? Dette er planter som man har pleiet med kjærlighet og fulgt fra de er små spirer til de havner på tallerkenen! Mange urter og småvekster er enkle å stelle, og de gir samtidig fra seg helsebringende effekter. Dersom du alltid har hatt en drøm om å skape en liten helsekostfarm i din egen hage, så har Framtiden noen gode tips for å få litt mer kunnskap om hvordan du kan få i gang dine planter og urter.

Hvordan ta vare på plantene?

Fresh green herbs in old wood box.

Alle urter og planter har ulike effekter og helsekost effekter, og noen er lettere å avle opp enn andre. Spesielt i vårt norske klima kan det være en kamp om vinteren og holde alle vekster i live. Hvilke er de beste å dyrke i norsk klima? Hvilke kan gi deg en god helsekost-samling, rett fra egen hage? Hvilke kan du la stå ute om vinteren, og hvilke må du ta inn i hus? Noen populære hageplanter og urter i Norge er hvitløk, pelargonia, basilikum, rosmarin, oregano, mynte og chili. Det finnes også mange helsebringende effekter i honningurt, løvetann, stemorsblomst og blåbær. Enten de kurerer kvalme eller hjelper immunforsvaret å holde seg oppe, kan du få utbytte av gamle og lange tradisjoner med mat som medisin. Og enda bedre – du kan dyrke dem helt selv! Om du er på utkikk etter inspirasjon og motivasjon til hvilke planter du bør få tak i, kan denne lille oversikten over Norges medisinske planter for hagen kanskje hjelpe deg. Så nå er det bare å lese seg frem til hvilke planter din kropp og helse kommer til å få best utbytte av, og ha en god vår i hagen!

Hvilke planter gir meg god helse?

Det finnes et hav av gode gamle kjerringråd i norsk kultur. Selv om mange er skeptiske til om de faktisk fungerer, har vitenskap og undersøkelser vist oss at flere planter og urter har helsebringende eller helbredende effekter. Om du ikke har prøvd ut ”alternativ medisin”, som det ofte blir kalt, er det bare å sette i gang. Naturen har mange interessante ingredienser, og kunnskapen rundt dem vokser stadig hos allmennheten. Visste du for eksempel at for å kurere kvalme og uvelhet er ingefær, gurkemeie, peppermynte, pepper og basilikum supre urter? Hvis du har feber er gurkemeie og ingefær også gode hjelpere, samt johannesurt, sisselrot og mjødurt. Om du føler deg slapp og ønsker en oppkvikkende te, er chili, kayenne, ingefær og sitron gode ingredienser å ha for hånd. Dersom du ønsker å styrke immunforsvaret, kan hvitløk, spirulina, mynte og solhatt være effektive. Helsekostopplysningen har mange gode tips om hvilke urter og planter du bør høste inn for å ta vare på helsen din.