Plukk ville urter

 

Du kan få kjøpt mange urter i butikken og på gartneriet, men hvorfor ikke plukke spennende norske urter selv, helt gratis? Kjøp deg en urtebok og lær om norske urter. Naturens hage er mangfoldig og kan overrasker på mange måter.

Plukk på riktig sted

Du bør tenke litt gjennom hvor du plukker urtene dine. Det er ikke lurt å plukke urter i veikanten. Der kan de være støvete. Bilene som kjører forbi spyr også ut eksos, så dette er ikke stedet å finne sunne urter. Gå et stykke vekk fra veien. Du må heller ikke plukke urter ved dyrket mark. For det første er dyrket mark privat eiendom, og bøndene liker ikke at du tråkker ned avlingene deres. For det andre kan jorder og åkrer være sprøytet, og da kan det være sprøytemiddelrester i urtene. Mange bønder sprøyter også kantene for å bli kvitt ugress, så ikke plukk på steder der det kan være sprøytet. Du må i hvert fall spørre på forhånd, for sprøytemidler kan være farlige for mennesker.

Gode sko til urteplukking

Mother with her cute daughter, walking through the meadow. Autumn, yellow grass. Caucasian, blond hair. Wearing rubber boots.

Når du skal til å plukke urter, gjelder det å kle seg etter været. Du må også ha på deg sko som egner seg til formålet. Det er ikke alle urter som vokser på tørre, flate områder. Det kan hende du må klatre og krabbe, smette under busker og trær og tråkke i et par dammer. Kle deg i sko som tåler en støyt, og som gir deg god støtte og godt grep. Det er best å plukke urter når det er tørt, men hvis du skal på et sted der det er bekker og dammer, bør du også ta med deg støvler.

Respekter privat eiendom

Selvsagt skal du ikke plukke urter på privat eiendom, det gjelder enten det er hager, jorder, åkrer eller lignende. Hvis du vil plukke urter på andres eiendom, bør du snakke med eieren først. Det kan hende dere kan gjøre en avtale, for mange urter regnes som ugress av bønder. Kanskje de lar deg plukke urter gratis, mot at du viser respekt for dyrket mark. Spør alltid først, da er det mer sannsynlig at eierne svarer ja.