Norge bruker penger på sunnhet

Helse og sunnhet er viktige ingredienser i et godt liv, og her i Norge er vi så heldige at vi har et godt utbygd helsesystem som tar vare på oss når vi blir syke. Hvert år utarbeides det faktisk oversikter over hvilke land som bruker mest på innbyggernes helse. Denne viser at Norge har helseutgifter på rundt 54 000 kr per innbygger. Det vil si at Norge bruker litt over ti prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på utgifter vedrørende vår helse.

Nordmenns forventede levetid

Samtidig som det er interessant å se hvor mye norske myndigheter bruker på vår helse, er det også interessant å se hvor lenge vi lever. Den gjennomsnittlige levealderen ble i 2015 beregnet til å være på 80,6 år. På samme tid i Norge hadde menn derimot en forventet levealder på 80,5 år, mens norske kvinner i gjennomsnitt blir 84,2 år.

Hvor mye bruker så nordmenn på egen helse

Det er ikke bare myndighetene som bruker penger på vår helse, vi bruker faktisk en del penger selv også. Vi legger

igjen mye penger på treningssentre, både i medlemskontingent og for personlige trenere. Vi kjøper treningsklær, treningsutstyr samt skrittellere og pulsklokker som skal hjelpe oss med å holde treningsfokuset oppe.

Vi bruker også penger på annen behandling enn den myndighetene betaler for. Blant annet går mer enn en tredjedel av oss til alternativ behandling, og her legger vi igjen så mye som fire milliarder kroner i året. Det vil si at hver av oss bruker rundt 1 000 kroner på annen behandling enn den vi får hos offentlig lege.

Ikke så ofte til fastlegen

Et annet litt morsomt og overraskende faktum er at vi nordmenn ikke går så ofte til fastlegen som resten av Europa. I gjennomsnitt besøker hver av oss fastlegen rundt 5,2 ganger i året, mens den gjengse Europeer er der rundt 6,3 ganger i året.

Det at vi ikke går så ofte til legen kan kanskje skyldes at vi her i Norge har bedre helsevaner enn mange andre europeiske land. Vi røyker mindre, drikker mindre og spiser visstnok mer frukt. Til gjengjeld er norske ungdommer mindre aktive enn ungdommer i andre land.

Vi er glade i kosttilskudd

Vi nordmenn gjør mye for helsen vår, og bruken av kosttilskudd er en av tingene vi gjør. Mer enn 70 % av oss kjøper kosttilskudd for til sammen tre milliarder norske kroner hvert år.

Vi spiser både vitaminer i pilleform og i flytende form, og tar de for alt fra bedre hårvekst til bedre ytelse i sengen. Noe av kosttilskuddet vi tar henger sammen med den alternative behandlingen vi går til, mens resten er fordi vi leser eller hører av andre at det er bra for oss.

Dersom du ønsker å ta vare på helsen din men trenger litt økonomisk drahjelp for å komme i gang, kan et lite lån være det du trenger. Lånetjenesten scandilån.com har oversikt over de beste lånene på markedet. Denne oversikten kan du bruke til å søke om et lån med så lav effektiv rente som mulig. Blir lånet innvilget, kan du kjøpe nye joggesko, tredemølle eller de timene hos personlig trener som du alltid har ønsket deg.