Slik lykkes du med egen kjøkkenhagen

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Du trenger ikke bli en fulltidsbonde for å gro friske og frodige grønnsaker i hagen. Alt du trenger et litt hageutstyr, god oppbevaringsplass og planlegging.

Mange av oss skulle ønske vi spiste mer frukt og grønt, men det er ikke alltid vi får tid til å dra innom matbutikken. En kjøkkenhage sparer deg dermed for mye tid og har en god helsegevinst.

Pass på hageutstyret med en redskapsbod

La det spire inne først før du tar med plantene ut. Grønnsakplanter som tomater, agurker og sukkererter kan gjerne dyrkes inne først. Når sommermånedene kommer med god varme og mye sol, kan du plante dem ute. Spiringen kan du allerede starte i mars eller til og med februar. Så lenge du sørger for at frøene får nok med vann og holdes i varm jord, kan du forvente små spirer om våren.

Det kan lønne seg å kjøpe inn hageutstyr og tilbehør før vår – og sommersesongen starter, legg dem f.eks. i et bod fra Bauhaus. Undersøk her hvis du trenger oppbevaringsplass for hageutstyret. Da har alt du trenger på plass til våren og sommeren. Skaff deg gjerne en redskapsbod for oppbevaring av hageutstyr, plantejord og alt annet du trenger. Da har du alt du trenger på et sted. Når plantesesongen kan du rydde bort hageutstyret og legg det bort i boden. Da beskytter du også hageutstyret mot vind og vær. 

Plant gjerne rundt vedskjul og hagehytter

Du trenger ikke all verdens ting til få frøene til å spire. Bruk gjerne tomme melkekartonger eller isbokser. Fyll dem med litt jord og plant frøene. Når plantene skal ut må du passe på at de får tilstrekkelig med sol. Mange planter tåler heller ikke direkte sollys, da kan du f.eks. plassere disse plantene i skyggen til f.eks. vedskjulet eller små hagehytter. Mange klatreplanter som sukkererter, prydbønner og brekkbønner er perfekt å plante rundt redskapsboder eller vedskjul.

Få mer plass med en carport

Hvis du vil ha en kjøkkenhage som varer i flere sesonger så kan det være lurt å investere i et drivhus. Det finnes mange drivhus i små størrelser som ikke krever altfor mye vedlikehold. Disse kommer med spesial lagde glass eller flater som holder på varmen lenge. Et godt drivhus kan til og med brukes til å dyrke druer, både spisedruer og de for vinlaging. Hvis du er en vinelsker får du alt du trenger her https://www.wineandbarrels.com/no.

Uheldigvis er det ikke alle som har plass til et drivhus. Hvis dette er tilfellet må du tenke litt fleksibelt. F.eks. hvis du har garasjen kan du tenke på erstatte den med en carport istedenfor. Hvis du har en redskapsbod eller liten hytte for hagen, kan du oppbevare verktøy og utstyr der, og heller ha en enkel carport for bilen. Da frigjør du plass i gården kan få plass til et drivhus eller til og med et hønsehus fra Bauhaus hvis du virkelig vil leve organisk.